Home > Indie Recordings > SHINING (NO) CD review on FileUnder online

SHINING (NO) CD review on FileUnder online

February 15th, 2010

Great CD review added to the website. Read the review here (in Dutch).

“Het begin van Blackjazz de nieuwe cd van Shining had zo van een goede Ministry-plaat getrokken kunnen zijn. Na een vervormde oerschreeuw dondert er een muur aan industrial je kamer in die zijn weerga niet kent. Binnen een vloek en een zucht zit je murw geslagen in de hoek en kun je niet anders dan de rest van de blaak op je door laten beuken. En weet je, dat voelt heel fijn. Zo heeft het op het eerste gehoor stuurloze, maar o zo precieze gehamer op instrumenten en het maniakale geschreeuw in “The Madness and the Damage Done” voor mij namelijk ergens in de tweede of derde laag (goed weggestopt dus) een enorme kalmte in zich. Een beetje als het oog van orkaan. Het probleem is alleen dat het moeilijk is om daar ook daadwerkelijk te komen. Misschien zou je daarvoor moeten beginnen met het tweede nummer op de cd dat ook “The Madness and the Damage Done” heet en verderop op de plaat volgt en een wat rustiger begin krijgt voor het je opzuigt. Misschien dat het ook wel lukt met de ijzingwekkende kalmte van “Omen”. Dat is ook nog behapbaar, maar misschien wel weer te scary om tot de rustgevende krochten van deze Noren te geraken. Met “Healter Skelter” waarin de saxofoon van Jørgen Munkeby zo ongeveer dubbelgevouwen wordt gaat je dat in ieder geval niet lukken. Weergaloos. Net als de King Crimson-cover “21st Century Schizoid Man” waarmee de plaat afgesloten wordt. Wat een lompe versie die door de vervormde stem van Grutle Kjellson (de zanger van Enslaved) heerlijk bizar wordt. Qua gestructureerde chaos misschien wel het beste voorbeeld van hoe goed Shining is. Maar ook hoe lastig ze zich laten doorgronden.”

Indie Recordings ,